Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 22:10 - Минимално повсеместно превишение на радиационния гамафон
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 1703 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.09.2012 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Спокойно,
        Няма никаква причина за безпокойство по отношение на стойностите на радиационния гамафон.
Анализа е направен по данни на  Националната автоматизирана
система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html
l
Единствено впечатлява масовото превишение над средната за последните 30 дни стойност без да има дъжд с който би могло да се обясни подобно превишение. От 26 пункта, на 25 се наблюдава макар и минимално превишение над средната за периода стойност, а за връх Рожен няма данни. Нормалното поведение е симетрично разполагане на показанията около средната стойност, като част от пунктовете е с по-големи, а друга част с по-малки показания.Превишения с повече от 5% са статистически значими и не са нормални по публикуваните досега данни.
   Показвам ви таблица с превишенията за последнита два дни в проценти от средното за последните 30 дни, като пунктовете са сортирани по нарастване на превишението за 14.09.2012г. image

image

По-долу публикувам обобщена графика на усреднените стойности за всички пунктове и само за населените места за последните 30 дни.


image За всеки ден, за който има публикувани данни, е изчислена средноаритметичната стойност за всички 26 пункта -син цвят и само за населените места (изключени върховете и Петрохан)-червен цвят. С черни загладени линии са нанесени полиномални апроксимации за двете данни, показващи тенденцията във времето. Тенденцията към леко увеличение е естествена за сезона. Впечатляват "отскоците" за 28.08.2012г. и за последните два дни. За общите данни за последните два дни това не е така ясно изразено, но там изчисленията са направени с отсъствие на данните за връх Рожен, което неминуемо занижава общото средно.
     В таблицата първите 6 места по големина на превишението са на пунктове от северозападна България.
     И пак повтарям, че става дума за превишения от няколко nGy/h , което е пренебрежимо малко в сравнение с измерваните стойности. Впечатляваща е тенденцията и масовото (за всички пунктове за които има данни) превишение спрямо средното за месеца.
   За съжаление следват два почивни дни и няма да можем да проследим промените т.к. данни за тези дни ще се появят евентуално след това, но както се вижда от графиката има периоди (6-9 септември) за които няма никакви данни, въпреки официално декларираните намерения, тези данни да се появят в архива в първия работен ден. 
    Последната фигура дава графика на измерванията на НеПуКИст  87.120.222.51/chav/index2.php  за София, които напълно съответстват на данните от таблицата.

imageimage
image
      





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене