Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2011 16:13 - Колко е "разумната" допустима доза?
Автор: bashtata Категория: Новини   
Прочетен: 1588 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2011 15:20


В сайта на БНТ беше публикувано интервю с авторитетни български специалисти по въпроси, касаещи радиационната обстановка в България във връзка с ядрената авария в японската АЕЦ.
bnt.bg/bg/news/view/49708/nishtojno_kolichestvo_jod_registrirano_na_musala


  От първа ръка научихме някои неща за аварията в Японска АЕЦ и за евентуалните преноси на радиация в България. За разлика от проф. Илия Пенев и председателя на Агенцията за Ядрено регулиране , които успокояваха с примери от измервания и съпоставяне с данни от други страни или от Чернобилската авария, проф. Василев се хвана за "НОРМАТА" и ни успокои, че докато си я "изпълним" трябва 365 дена по 24 часа да получаваме 600 000 000  пъти повече от сегашното, с което коригира дадената от други специалисти - 70000 пъти.  Това е нагледен пример за РАЗУМНОСТ  freeforum.politolozi.com/index.php, която е приложена в закона  www.bnsa.bas.bg/bg/documents/legislation/laws/zbiae.pdf, очевидно написан не без съдействието на този специалист. След като ни обясни, че е нормално според нормативните документи да получаваме 600 000 000 пъти повече от не знам какво (дали е 60nGy/h или 400nGy/h) , се зае с опазване на психологичното здраве на хората със слаби нерви. Дано да не се наложи психиатрите да ни предпазват и лекуват от лъчева болест . 
          Все пак в сайта на Агенцията за ядрено регулиране се появиха за първи път нормативни документи  ncrrp.org/files/iziskvaniq.pdf в които не се говори за "незначителни" и "разумни" нива на облъчване, а се дават стойности на дозата, при които държавните органи се задействат и прилагат планове за действие при ядрена авария. Използувайки примера на проф. Василев за изчисление на "моментната ни безопасност" изхождайки от нормата ще се опитам да изчисля мощността на дозата (тъй като това е величината, която се измерва непрекъснато) необходима за влизане в действие на различните планове:
                                           
                       според документа                                                              мощност на  дозата
евакуация                   50до500mSv за една седмица                        0.297 до 2.97 mSv/h
временно преселване 10 до 100 mSv за месец                               0.013 до 0.13 mSv/h

    Сега да изчислим в пъти спрямо естествения радиационен гамафон момента, на задействане на плана (приемаме за София 100 nGy/h като специфично локално ниво)
евакуация                    0.297 до 2.97 mSv/h          от 2970 до 29700 пъти над естественото
временно преселване    0.013 до 0.13 mSv/h   от 130 до 1300 пъти над естественото
  
     Не става дума за проценти или за двойно превишение. Става дума за стотици и хиляди пъти повече от естественото.
   Как се интерпретират двукратно и трикратно превишение на естествения радиационен фон?
    Според цитираните по-горе данни са:  незначителни.
    Никой не може да ме убеди, че промяната на някакъв естествен елемент на околната среда с два пъти спрямо средната му стойност не се отразява на естествения живот и здраве на хората!



 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене