Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2016 16:27 - Една година без данни
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0



       Вече съм доста стар за да имам ентусиазъм и стръв да обсъждам, а понякога, да осъждам явления и ситуации в който и да е ресор от живота и събитията в България и в останалите части на света.  Споделям само резултати от наблюдения, за които няма да остарея и сигурно ще извършвам докато ми позволява физическото и психическо здраве.
    На фона на някои за и против финансирането на науката искам да споделя за втори път bashtata.blog.bg/novini/2016/03/28/kogo-da-pitame-i-na-kogo-da-viarvame.1440237 учудването си от спирането на обновяване на данните за така хваления от мен появил се през 2010 година в ИЯИЯЕ БАН www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne пункт с 6 броя съвременни уреди за непрекъснато наблюдение на естествения радиационен гамафон. Без да се занимаваме с причините да се създаде този пункт, имахме налице референтна точка с уникални характеристики:
     1. Намира се в най-населеното място в България.
      2. Работят 6 броя съвременни прибори в непосредствена близост и с еднакви показания при стартирането на проекта.
     3. Уникална възможност да се създаде референтен пункт за радиационния гамафон. Непрекъснатата работа на 6 равностойни прибора на доказаната с дълговременни измервания достоверност на резултатите, дава възможност да се следи естествения радиационен гамафон с много голяма увереност могат да се установяват промени в естествената стойност и да се доказват отклонения (повреди) в показанията на някой от приборите.
      Въпроси:
             1. Защо е създаден, оборудван и свързан към публичното пространство чрез ИНТЕРНЕТ въпросния пункт?
             2. Защо след оборудването му и очевидната логистична, софтуерна и кадрова обезпеченост, спря да работи или да публикува данни в ИНТЕРНЕТ?
             3. Защо една година след последното обновяване на данните не е предприето нищо по възстановяването или по премахването му в ИНТЕРНЕТ пространството.
     В това отношение БАН имат опит с премахването на показанията на два прибора работещи на БЕО "Мусала" и в София  - френският SBN-90 и швейцарския Harweil.
   Имаше периоди, когато едновременно де извършваха и публикуваха данни за гамафона  от  наблюдения с четири прибора, включително и от доказалия се в множество космически експерименти български прибор "ЛЮЛИН" .
      Не са достъпни и данните от измерванията на върха, София и Нови хан преди 2006 година.
      Лично съм участвувал в монтирането, калибрирането и еталонирането на приборите в периода 1997 - 2004 година. Имаше данни за непрекъснати наблюдения и на трите пункта от SBN-90, достоверността на които беше потвърдени със сравнителни измервания през 2001 и 2002 година с международно участие.
    Да не можеш да оборудваш поради липса на средства е оправдано, но да изключваш едно по едно доставени и включени в наблюдателна програма скъпострувщи устройства на пунктове с важно предназначение е .... Вие кажете.
    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене