Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2013 11:53 - Пак за информираността
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 1284 Коментари: 0 Гласове:
1



 Днес 30.06.2013г в 9:00 часа започвам писането на този материал. Причината е непромененото за 24 часа състояние на системите за наблюдение на гама фона.  На 28.06.2013г. спря тока.След по-малко от 1 минута последва кратковременно включване (за по-малко от секунда) и след около час електрозахранването беше възстановено. За съжаление при подобни "удари" апарартурата не всякога успява да оцелее и започна възстановяване работата на НЕПУКИСТ. На фиг.1 ясно се вижда времето от 14:00 на 28.06 до 8:00 на 29.06.2013г. (подчертано от мен) през което НЕПУКИСТ не работеше.
image



  фиг.1 За щастие след възстановяването показанията бяха приемливи, но това не ме успокои докато не заваля дъжд http://www.termotest.com/Sofia-weather.php фиг.2, който със сигурност "тества" апаратурата.

image фиг.2 Веднага се насочих към официалните източници, даващи в реално време данни за радиационния гама фон. И за кой ли път установявам, че грижещите се за здравето и живота ни държавни органи, очевидно са заети с други дейности.  1. НЦРРЗ http://www.ncrrp.org/gamma/gamma-graph.html фиг.3

image фиг.3 Последните данни са от 19.06.2013г. Нарочно съм поставил часовника на компютъра с актуалните дата и час на копирането на графиката. 2.ИЯИЯЕ http://beo-db.inrne.bas.bg/moussala/ фиг.4.

image фиг.4
Картината е успокояваща фиг.5.
image фиг.5 Пълна корелация и синхронност във времето. Това действа успокояващо за състоянието на НЕПУКИСТ. 3.ИАОС http://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html фиг.6

image фиг.6 Въпреки отличните ми впечатления от работата на агенцията през тази година по отношение на радиационния гама фон (данни за почти всички пунктове и автоматично показване и за празничните дни) вече повече от едно денонощие няма достъп до сайта им. Като се има предвид, че това е националната автоматизирана система и че тя дава данни и за Противопожарна защита, където трябва да има денонощно дежурство, не е ясно как може за толкова дълго време да няма изход от това състояние. И ако за една любителска система, поддържана от един човек, винаги може да се намери оправдание, за националната система това е недопустимо. 4. Не очаквах в страницата на Европейския департамент http://eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/EurdepMap/Default.aspx нещата да са по-различни т.к. той получава данните за България от ИАОС фиг.7.

image фиг.7 На картата на България има данни само за Мусала.  5.За Агенцията по ядрено регулиране http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background фиг.8 не ми се говори.
image фиг.8 Те продължават да "изключват" гама фона през почивните дни. Нарочно съм подчертал и непочиващото на никакви данни твърдение за горна граница на естествения радиационния гама фон 40 µSv/h. В добавка към горните несъответствия съм подчертал и името на един от пунктовете "кръстен" по неизвестни за мен причини вр. Петрохан. Такова географско понятие в България няма и ако за данните могат да се търсят причини в приборите и компютрите за тази грешка вината е неграмотността на кръстника на пунктовете. Иди, че им имай доверие за данните, след като дори за наименованията на 11 пункта могат да допуснат грешка.
В момента е 11:47часа на 30.06.2013г. Няма изменения в ситуацията.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене