Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 00:31 - За радиоекологичната култура и нивото на държавните органи в областта на законотворчеството
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 2058 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Във форума радиоекология http://freeforum.politolozi.com/index.php?topic=1444.msg17479#msg17479 за последен път стана дума за законодателството в България, касаещо ядрената безопасност през ноември миналата година и доста хора от редовните посетители си припомниха и предишни публикации на тази тема.
Предстои референдум и е естествено да се повиши интересът към подобни теми, както стана непосредствено след аварията в Японската АЕЦ. Тогава се случиха и някои позитивни промени в публикуваната официално и достъпна през ИНТЕРНЕТ информация за радиационната обстановка в страната.
За съжаление въпреки, че сме вече „стара” ядрена сила продължава информационното затъмнение и посетителите на страницата на европейския департамент за радиационния гама фон http://eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/PublicEurdepMap/Default.aspx са по-информирани за нивото на радиационния гама фон в България от посетителите на националните интернет страници на държавните органи, отговорни за извършване на измерванията събирането на информацията и нейното довеждане до обикновения гражданин, проявяващ интерес.
В интерес на защитниците и противниците на развитието на ядрената енергетика в България повдигам отново въпроса за законовата основа на която се градят мотивите за и против.
Приетият миналата година изменен и допълнен
http://www.bnsa.bas.bg/bg/documents/legislation/laws/zbiae.pdf
ЗАКОН ЗА БЕЗОПАСНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ
вече беше коментиран в няколко публикации http://bashtata.blog.bg/novini/2011/03/28/kolko-e-quot-razumnata-quot-dopustima-doza.717701 , http://freeforum.politolozi.com/index.php?topic=1444.msg17479#msg17479 в сайта , но за новите посетители, каквито надявам се ще има , за да не се лутат в дългия път, който извървя досега форума, ще си позволя отново да покажа първата страница от закона и обърна специално внимание на формулировките на точки 3, 4 и 5 от член 3. на
закона (подчертаното е от мен):

image

Имам чувството, че са писани от хората, които подготвяха решенията на конгресите на БКП от едно време, където основно се наблягаше на формулировката за „...все по голямо задоволяване на непрестанно нарастващите духовни и материални потребности...” При така зададени начални и крайни условия видяхме какъв комунизъм се получи.
Все пак става дума за физическа величина, за която има методика и прибори за измерване и не може да се работи с понятия като „РАЗУМНО” . Има автоматизирана система за радиационен мониторинг и купчина агенции и центрове отговарящи за измерванията и тяхната интерпретация.
Давам картинка от сайта на Агенцията по ядрено регулиране http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background където са описани и отговарящите органи и на последния ред са указани долната и горна граница на „Естествения радиационен гама фон” с които никога не сме се съгласявали.

image




Предлагам защитниците и противниците на ядрената енергетика да дадат цифров израз на горните законови твърдения за „разумност”.
Не е ли твърдението:
"За територията на Република България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h", чиято горна граница, макар и намалена с повече от 30% спрямо твърденията преди 4 години, все още е с пъти над публикуваните стойности от измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда, вратичката през която увеличението в пъти над естествената стойност, да се вкара в "естествените граници"?
И ако тази агенция счете, че е разумно в някой пункт стойността на естествения радиационен гама фон да се измени от 0,08 до 0,30 µSv/h и това да се изтълкува като стойност в границите на естествените, а не като четворно увеличение на естествените стойности в резултат на антропогенно въздействие...
Ето как може дюните да станат строителна площадка и защитени територии в лифтове и писти...

При подобен закон и така зададени граници на "разумност" е по-добре да се обречем на технологична изостаналост подобно на Германия.
Аз съм и за спирането на АЕЦ "Козлодуй"!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене