Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2012 20:02 - Абсолютен рекорд на радиационния гама фон за Силистра
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 3262 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 03.11.2012 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 31.10.2012г. от ИАОС eea.government.bg/bg/output/daily/2012-rad/october/31-10.html за пункта в г. Силистра е публикувана стойност  106 nGy/h,  най-висока от началото на публикуване на данни за този пункт.

imageimage



           



         






               









        За съжаление, за предшестващите 4 дни и последващите два, няма данни. За същия период няма данни и за Калиакра и Петрохан. 
   Естествено е да потърсим данни за близки до Силистра пунктове. За Русе, Тервел и Ореш тенденцията е същата (за тази дата стойностите са значимо надвишаващи средната за съответния пункт, макар и не рекордно). Дали причината е метеорологичните условия или авария в АЕЦ "Черна Вода" е въпрос на който не можем да отговорил, но факта е налице.
      Въпросът със слабия мониторинг на радиационния гама фон на северната ни граница срещу Румъния (Румънската АЕЦ) се повдига отново. Единствения ни пункт в непосредствена близост е с много ниска надежност (най- голямо количество денонощия, за които няма данни от всички пунктове на националната мрежа).
    За сведение давам разположението на пунктовете от нашата и Румънска мрежи за наблюдение (мониторинг) на радиационния гама фон публикувани в европейския департамент eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/PublicEurdepMap/Default.aspx

image
       С елипси съм оградил районите около атомните електростанции в България и Румъния и е впечатляващо превъзходството на пунктове срещо АЕЦ "Козлодуй" срещу подобни български срещу АЕЦ"Чрена вода"




Гласувай:
5



1. gocho52 - Днес как е?
05.11.2012 13:32
Има ли изменение?
цитирай
2. apollon - Браво на бащата - добре, че има хо...
05.11.2012 14:01
Браво на бащата - добре, че има хората които осветляват информационното затъмнение. В България радиологичната култура на политиците е изключително ниска. Предлагам да ходят на курсове при БАН. Мониторингът също е изкл. слабо звено
цитирай
Търсене