Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2012 04:47 - Рекордно превишение на гамафона за 28.10.2012 на Мусала
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 1559 Коментари: 0 Гласове:
1



           При положение, че има съобщение за авария на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е естествено по-внимателно да следим показанията за радиационния гама фон в страната.
          Според публикуваната графика за данните от прибора IGS421 на пункта на БЕО "Мусала" beo-db.inrne.bas.bg/moussala/  за 28.10.2012г . са регистрирани стойности на радиационния гама фон почти два пъти по-високи от средното за месеца.


image





     

          На пункта в София няма видими промени.  Няма данни за валежи, които биха могли да предизвикат подобно превишение.
          За съжаление другият прибор (Lulin - LET Spectrometer), даващ данни за същата величина и на същия пункт не показва подобни стойности нито като средно за интервала, нито като превишение за 28.10.2012г.ю
     


image







    Няма обяснение, нито някаква връзка за контакт с отговорните за получаването и публикуването на тези данни специалисти. 
    От няколко дни достъпа да форума freeforum.politolozi.com/index.php е невъзможен, а там бях коментирал несериозността на факта, че за един и същ пункт и за един и същ интервал от време данните от различни прибори за една и съща величина се различават значително , а понякога и тенденциите за изменение не са еднакви, какъвто е горния случай.
   По-добре е и от тези два прибора да се показват данните само за един, защото подобно разминаване е най-малкото смущаващо, а когато става дума за радиационния гама фон е силно обезпокоително.
    Как при това положение да вярваме на графиката за гама фона в София, още повече, че другата организация следяща и публикуваща в ИНТЕРНЕТ онлайн графични данни за тази величина в София - НЦРРЗ www.ncrrp.org/index.php , продължава да дава графика за 24 часови измервания за 28.09.2012г.
image

      Вече един месец никой не се е погрижил за актуализацията на данните или за някакво обяснение за липсата им.
     Въпреки значителното подобрение на ситуацията с достъпа до информация за гама фона след аварията в Япония, продължава подценяването на начините за информиране на населението чрез данните публикувани в ИНТЕРНЕТ.
     И както много пъти съм давал пример с други държави пак ви препращам в страницата за непрекъснат контрол на гамафона в Словения www.radioaktivnost.si/ewsmambo/EWS/POZDRAV/MZO_gmaps1.html 
където за всички пунктове по цвета можеш да разбереш дали са изправни и в какви граници е измерваната в момента стойност, а при избор на пункта веднага показва датата и часа на последното измерване и при желание може да се види и графиката за гама фона и валежите през последните 24 часа. 
      За населението от останалите градове в България това е невъзможно, а за София и Мусала е силно затруднено, несигурно и с доста голяма доза съмнение за достоверността на данните.
     В страницата на ИАОС eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html  към 03:00 часа на 29.10.2012г. ще намерите данни за 26.10.2012 натрупани за денонощие от 11:00 часа на 25.10 до 11:00 часа на 26.10. За  случилото се на пунктовете на 28.10 евентуално бихме разбрали на 29.10 след 11 часа. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене