Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2012 15:39 - Кой и какво показва за гама фона (актуална ситуация)
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 3125 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2012 16:46


     Тъкмо мислех да си ревизирам отношението към официалните държавни организации занимаващи се с непрекъснати наблюдения на гама фона и довеждането им до знанието на интересуващите се и свободния форум freeforum.politolozi.com/index.php, където коментирахме тези неща "изчезна". За съжаление повечето анализи на ситуацията с достъпа до информация за гамафона, както и за нейната достоверност и своевременност си останаха там. Там са и основните съображения на създателя на форума радиоекология "БОБЛАК". Голяма част от смущаващите начини на предоставяне на информацията в значителна степен се оправиха след събитията с АЕЦ в Япония. При първите съобщения  за голямата ядрена авария напълно се потвърдиха споделяните във форума съображения за пълното информационно затъмнение на което сме свидетели. Първите противоречиви сведения научихме от медиите, а страницата на БАН  beo-db.inrne.bas.bg/moussala/  , единствената, показваща графика на гама фона за София и Мусала в реално време стана недостъпна. 
    Месец след събитията в Япония едно по едно започнаха да се пооправят нещата и в началото на тази година за пръв път имахме непрекъснат набор денонощни данни за всички дни и всички пунктове в страницата на ИАОС eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html.  Появиха се и данни в страницата на НЦРРЗ www.ncrrp.org/index.php .
    Дано форума се възстанови, защото след аварията в Япония посещаемостта му силно нарастна и почти сигурно щеше да задмине 100 000 посетители до края на годината.
   Ако трябва ще се върна и на старите и на сегашните анализи но вместо това ще се спра на моментното състояние.
   Какво можем да видим в ИНТЕРНЕТ , касаещо гамафона в България към 14:30 ч. на 22.10.2012г. 
   Страниците на АЯР www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background и ИАОС eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html дават денонощните стойности на гама фона за последните 24 часа към 11:00 ч. на 22.10.2012г.  За моментното състояние , за което можем да почерпим информация от Ядрения институт на БАН beo-db.inrne.bas.bg/moussala/  вместо графика с гама фона получаваме: Oops! Google Chrome could not connect to beo-db.inrne.bas.bg
С днешна дата 23.10.2012г. вече има достъп до страницата на ИЯИЯЕ :На графиката за повече от едно денонощие не може да се видят датите и часовете:

image   На страницата на НЦРРЗ www.ncrrp.org/index.php в горния десен ъгъл под съобщението 
image
Радиационен гама фон0,121 µSv/h 
Нормаленimage  

няма данни за дата и час, нито за временния интервал за който се отнася публикуваната информация.
  Когато "кликнете" върху това квадратче, се отваря нов прозорец в който се показва графика на измерванията за 24 часа. Печалното е че последната записана данна в графиката е от 7:38:48 ч. на 28.09.2012г. Актуални данни няма.
image

    Друго неофициално място от където можете да получите актуална информация поне за София е
пункта НЕПУКИСТ 87.120.222.51/chav/index.php 
imageчиито показания зависят от здравето и финансовите възможности на автора на блога и е единственото място в ИНТЕРНЕТ в момента, където може да се провери моментното състояние на гама фона в София.
   За останалите градове просто отсъства такава възможност и при работещи официални страници.
    Данакоплатеца заслужава поне достъп до непрекъснатите измервания, които се извършват в момента на пунктовете от националната мрежа за радиационен мониторинг www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background/ramo
Завършена в 15:30:00 на 22.10.2012г без никакви изменения в ситуацията.
Ако сега стане инцидент с радационно замърсяване сигурно ще се разпореди всичко де се приведе в ред, както с язовирите и трафопостовете на ЕОН. 
   Назначените да ни предпазват от нещастни инциденти започват да гледат отговорно на работата си след като има жертви.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене