Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2012 10:24 - Ново превишение на 21.09 с повече от 5% в някои пунктове от националната мрежа
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 950 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.09.2012 14:28


 След двудневно общо понижение на гама фона за всички пунктове на 21.9.2012г. данните на ИАОС  eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html отново показват значими повишения за някои пунктове показани в проценти от средното за 30 дневен период за съответния пункт на таблица 1.
image

              таблица 1.


         Пунктовете са сортирани по превишенията за 21.9.2012г. Общата тенденция за последните 30 дни е дадена на фигура1.
image
 image

                                                                      Фиг.1
       Прави впечатление отсъствието на Силистра, за която ИАОС не дава данни за 21.9.2012г.
      От страницата на Eurdep 
eurdepweb.jrc.ec.europa.eu/PublicEurdepMap/Default.aspx
изтеглям наличните данни за 3 денонощия. За общо 60 часов интервал бяха намерени часови данни по пунктове както следва в таблица 2.

image


       Единствено за София данните са пълни (няма часове без публикувана стойност)  Необяснимо е защо важен пункт, най-близкия до Румънската АЕЦ, като Силистра, често няма данни (за 60 часов интервал вместо 59 стойности има само 5). Ето графика на интересуващия ни период между 18 и 25 септември.
image      




















 Преди и след  превишенията данните са разположени нормално, а в интересуващия ни период са разредени до пълно отсъствие за най-важните часове.     Като цяло гама фона след 21.9.2012г. се нормализира и влезе в естествените си граници.     Пак повтарям, че под естествени, тук разбираме не разширените от 0,06 до 0,40 µSv/h от АЯР www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/radgamma_background, а получените от статистическата обработка на данните на ИАОС за петгодишен период или от статистиката на последните 30 дни на същите данни.    Неколкократно се потвърдиха твърденията, че стойности различаващи се от средното с повече от 5% са статистически значими и тяхното появяване трябва да има съответното обяснение.    В последните два случая би трябвало обяснението да се търси в метеорологичните условия (дъжд и вятър) , доколкото няма данни за аварии и трансгранични преноси.
 
   За коментарии, въпроси моля на freeforum.politolozi.com/index.php
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене