Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2011 06:55 - Анализ на радиационния гамафон за месец юни по данни на Изпълнителната агенция по околна среда
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 3537 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2011 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Анализ на радиационния гамафон за месец юни по данни на

Изпълнителната агенция по околна среда http://eea.government.bg/bul/Output/Daily/bulletin-rad.html

 

 

 

          Анализът е направен на базата на данните изтеглени от архива на бюлетина за гамафона в 26 пункта от автоматизираната система за мониторинг на радиационния гамафон. За по-прецизен анализ са обработени съвместно данните за месец юни от 2005 до 2011 година.

 

image

Таблица 1.

Първата таблица съдържа средномесечните стойности на мощността на дозата за месец юни по години, а в последната колона са дадени изчислените за целия период средни стойности за месец юни. Пунктовете са сортирани по средномесечната стойност на мощността на дозата за 2011 година. В повдигнатият с жълт фон ред е нанесена средната по години стойност на мощността на дозата за Република България изчислена по години за месец юни на базата на средномесечните стойности на всички пунктове без върховете.

На фиг.1 е показано графично съдържанието на таблицата.

 

image

Фиг.1

                   Веднага се налага изводът, че няма тенденция към повишаване. Т.е. на базата на публикуваните данни за 26 пункта в България може уверено да се твърди, че радиационния гамафон не се различава от средното за месеца и вариациите му също са в нормалните граници.

          Три от пунктовете (В. Търново, връх Виден и Емине) нарушават гладкото покачване на средните стойности на графиката. За В. Търново и връх Виден причината е значително по-малката  средна стойност за 2011 г., спрямо предишните, а за Емине обратното – по-голяма стойност за 2011г. За В. Търново намалението е толкова голямо, че от средно положение в сортирането по мощност на дозата със стойност около средната за България за последните 3 години изведнъж заема първото място с най-ниска средномесечна доза за юни 2011г.

          Като цяло повечето пунктове са с по-ниска за 2011 г. от средномесечната си стойност за целия период. Изключение правят Емине, Пловдив, София и Видин.

          Видин държи рекорда по най-висока денонощна стойност на мощността на дозата http://bashtata.blog.bg/regionalni/2011/06/07/povishen-radiacionen-gamafon-vyv-vidin-na-3-6-2011.761237

с близо два пъти по-голямата (169 nGy/h) за 3.06.2011 г.

          За месец юни от предишни години прави впечатление видимо по-високата от средномесечната стойност за 2005, 2006 и 2007 г. за пунктовете  (фиг2.) Русе, Оряхово, Враца и Кнежа само за 2007г. За всички се забелязва тенденция към намаляване.

image

 











Фиг2.

За коментари в freeforum.politolozi.com/index.php

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене