Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 21:38 - Отново за информираността
Автор: bashtata Категория: Регионални   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
1



       Днес следобед 17.06.2011 научаваме за сериозен инцидент в град Стамболийски с радиоактивен източник www.vesti.bg/index.phtml случил се на 14.06.2011.
       Успокоителното е, че няма опасно изтичане и радиоактивно заразяване опасно за близките населени места и хората неработещи в обекта. Безпокойство предизвиква факта, че научаваме за това три дена по-късно. Ако имаше заразяване и опасност хората можеха да натрупат сериозни дози поради неинформираност.
   В радиоекология freeforum.politolozi.com/index.php се спирам отново на въпроса за своевременността на информацията. Ако официалните органи, информирани за инцидента, още не са наясно със степента на опасност няма нищо лошо да предупредят за инцидента и препоръчат по-голямо внимание за хората в непосредствена близост до обекта. Ако веднага са установили безопасността за околните, защо не съобщават веднага.
      Пак има съобщения www.vesti.bg/index.phtml "Плажът Вромос край Черноморец е радиоактивен и опасен" и пак няма данни за измерената стойност на мощността на дозата. Най-вероятно след обявяването на търг за продажбата РАЗУМНО ДОПУСТИМАТА СТОЙНОСТ да се е трансформирала в НЕРАЗУМНА без да се цитира измерената.
     Живееме си в мъглата на недоизказаните истини. Ако в ИНТЕРНЕТ се даваха 10 минутните стойности на мощността на дозата в реално време, всеки грамотен човек вместо да се безпокои и чака с дни решението на "органите" ще си погледне и ще се успокои или притесни според показанията.
    Мисля, че държавата ни дължи подаването на информация в реално време за обекти работещи с радиоактивни елементи, каквито са АЕЦ, Хранилището в Нови Хан и този обект в Стамболийски, където въпреки всички предпазни мерки има вероятност да се случи инцидент. Постоянният достъп до данните е сигурен начин хората в близост до обектите да са спокойни за собствената си безопасност.
   Пак призовавам да се присъединим към петицията за пълна прозрачност petitions.criirad.org/  и в България.
    Само тогава ще можем да вярваме на "разумността" на достигнатите стойности.
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене