Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2016 00:47 - Кого да питаме и на кого да вярваме
Автор: bashtata Категория: Новини   
Прочетен: 1067 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           В информационното пространство се чу, че част от евентуалните обекти за терористична атака са ядрените централи и това неминуемо трябва да ни насочи, освен към мерките за защита и към системите за наблюдение и показване на данните за радиационния гамафон в България.
          Признавам, че се уморих да пиша на тази тема, особено след изчезването на форума политолози, където надълго и широко под водачеството на Васил Милославов бяхме обсъдили в подробности тези въпроси, но виждам, че въпреки мълчанието ми има около 40 - 50 посещения дневно и смятам, че заради тези хора е необходимо да се оповестя като все още жив и следящ вариациите на радиационния гамафон, както и да споделя нещо, което би трябвало сериозно да обезпокои задължените служебно да следят и публикуват данни.
          Агенцията за ядрено регулиране
www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background   продължава да дава данни веднъж дневно за своите пунктове и за пунктовете на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ)  www.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background/inrne само за работните дни. Как ще ни информира, ако стане нещо в празнични дни и по време между две публикувани стойности?!

           За пунктовете на ИЯИЯЕ актуални са данните само за БЕО "Мусала" (от 25.03.2016г) за пункта им в София последната актуализация е 12.03.2016 г. , а за шестте  пункта в учебния реактор последните данни са за 18.06.2015 година.
image
image
     
    Единствения достъп до графични данни в реално време за пункта на връх Мусала през този месец дава данни, които се нуждаят от обяснение.


image 

        Или има сериозни превишения за които трябва да има обяснение, или прибора е повреден.

     За сравнение прилагам същата графика за същия период през миналата година:

image
 
Видима е огромната разлика. През миналата година няма стойности по-голями от 130 nSv/h. Тази година има четирикратни превишения, а и текущата стойност е много по-висока от естественото за сезона, които нямат обяснение.
Данни за Козлодуй няма достъпни в реално време.

Кога и от кого ще научим, ако стане нещо и на кого да вярваме?


 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене